Historisk bakgrund

Albanska Centret Queen Teuta grundades år 2015 i Göteborg av en grupp engagerade albanska studenter. Dessa studenter hade en aktiv bakgrund i den albanska studentunionen i Sverige under 2000-talet, där de verkade för att stärka albanska studenters röster och identitet.

En växande röst

Albanska Centret Queen Teuta har idag etablerat sig som en viktig röst för albanska svenskar i Sverige. Genom sin verksamhet bidrar man till att stärka albansk kultur och identitet, underlätta integrationen i det svenska samhället och skapa en mötesplats för dialog och samhörighet.

Föreningens vision och mål

Evenemang och aktiviteter

Föreningen Queen Teuta

Fokusområden

Föreningen har som sitt huvudsakliga syfte att bedriva kulturverksamhet och lyfta fram integrationsproblematiken i sin helhet, med särskilt fokus på albanernas integration i det svenska samhället.

Kultur
Integration
Tankesmedja

Kulturkolumnen inom det Albanska Centret ”Queen Teuta” har för målsättning att organiseraevents av följande art: Sammankomster av musikalisk karaktär. Genom medlemmarnasengagemang inom musik och spel kommer föreningen att anordna musikaftnar där ävenutländska gäster bjuds in att uppträda.

Sångkör – Vår förening har idag mänskliga resurser till att sätta ihop en liten sångkör som kanvara representativ för föreningen och i takt med att föreningen växer värva fl er medlemmar somvill vara med och sjunga tillsammans på de arrangemang som föreningen organiserar.Promotion av nyutgivna böcker.

Bokcirklar – En viktig hörnsten i centrets kulturella verksamhet är att uppmärksamma litteräraverk av både inhemsk, albansk och världslitteratur. Vår förening kommer att vara en självklaraktör i kulturella och litterära sammanhang där albanska författare är aktuella. Särskilt kommeratt vi att uppmärksamma och stötta de medlemmar som aktivt skriver. I annat fall kommer vi attverka för att bjuda in kända alban-svenska författare till att hålla föredrag.

Promotion av kulturella värden – Kulturpelaren inom Queen Teuta är nära knuten tillTankesmedjan. En samordnad sammanvävning av dessa två verksamhetsområden inomföreningen kommer att enbart effektivisera föreningens kulturella bärkraft av kulturellavärderingar och leda till att det kulturella utbudet inom föreningen bara ökar.

Albanska Centret “Queen Teuta” vill lyfta fram olika frågor som berör medlemmarna, i olika forum. Detta kommer att ske på medlemmarnas villkor och utifrån deras behov och önskningar. Vår tanke är att man kan träffas i större eller i mindre grupper för att debattera och diskutera med varandra, i synnerhet när vi bjuder in gäster eller tar del av studier, forskning, artiklar eller andra källor tillsamhällsdebatt.

Regelbundna träffar – med inbjudna gäster från t.ex. myndigheter, kommunal eller privatverksamhet kommer att hålla informationsmöten om olika samhällsområden i syfte att informera samt stärka deltagarnas integration i det svenska samhället.

Studiebesök – Anordna studiebesök till olika verksamheter, föreningar eller kulturell evenemang för att vidga medlemmarnas vyer och motverka segregationen.
En annan verksamhet som föreningen kan komma att lägga fokus på är att ta till vara på medlemmarnas egna kunskaper och erfarenheter. Syftet med detta är att mana till en reflektion över samhällets oändliga resurser till att kunna utvecklas samt inspirera till att göra en analys över hur ens albanska identitet bäst kan utnyttjas till att man blir en så delaktig och aktivmedborgare i det nya landet som möjligt.

Albanska centret Queen Teuta har som målsättning att erbjuda en plattform där människor med olika bakgrund men med samma nationella och kulturella identitet möts, diskuterar samt delar med sig av och utbyter sina erfarenheter.

Föreläsningar – kända föreläsare och debattörer kommer att bjudas in för att diskuteraolika aktuella ämnen. Planerna är att snart bjuda in författare, sociologer, journalister,politiker och humanister från bl.a. Albanien, Kosovo.

Studiecirklar – Vi kommer att hålla studiecirklar rörande olika ämnen som engagerar albaner i Sverige.

Debattgrupper – Debattera kring aktuella ämnen och även hålla kontakten med andraföreningar från Balkan i syfte att samarbeta med även debattera med varandra.

Ge ut litterära artiklar – Medlemmar med olika bakgrund kommer att inom ramen för Tankesmedjan skriva och ge ut artiklar. Dessa artiklar kommer att publiceras på vår hemsida och andra vanliga medier.

Föreningen har idag medlemmar med utbildningar inom skiftande slag såsom humaniora, samhällsvetenskap, juridik, ekonomi, religionsvetenskap och teknik. Artiklarna kommer att hänvisa till debattgruppens egna slutsatser.

Föreningens Stadga

§ 1 Förening och säte
Föreningen Queen Teuta är en ideell förening. Styrelsen har sitt säte i
Göteborg stad.

§ 2 Syfte
Föreningens syfte är att främja kultur, integration och dialog.

§ 3 Oberoende
Föreningen är sekulär och partipolitiskt obunden.

§ 4 Verksamhetsår
Föreningens verksamhetsår är 1/1 – 31/12.

§ 5 Medlemmar
Som medlem antas intresserad som godkänner dessa stadgar och betalar
medlemsavgift till föreningen. Avgiftens storlek beslutas på årsmötet. En medlem som
allvarligt skadar föreningen och dess syften kan avstängas av styrelsen. Avstängd
medlem måste diskuteras på nästa årsmöte. Antingen så upphävs avstängningen eller
så utesluts medlemmen.

§ 6 Styrelsen och dess verksamhet
Styrelsen skall leda och fördela arbetet i föreningen under verksamhetsåret. De skall också verkställa beslut som tas på årsmötet. Föreningens styrelse består lämpligast av ordförande samt 4-8 ledamöter. Ordföranden och ledamöterna väljs på ett år. Till
styrelsen väljs två suppleanter på ett år.

§ 7 Revisorer
För granskning av föreningens räkenskaper och förvaltning väljs på årsmötet
en revisor. Valbar är person som inte sitter i styrelsen. Revisor behöverinte vara medlem i föreningen.

§ 8 Valberedning
Valberedningen består av tre personer.

§ 9 Ordinarie årsmöte
Ordinarie årsmöte skall hållas före mars månads utgång varje år. Styrelsen beslutar om
tid och plats. För att mötet skall vara behörigt måste alla medlemmar meddelas minst två
veckor i förväg. Följande ärenden ska alltid behandlas på ordinarie årsmöte:

1. Mötets öppnande
2. Mötets behörighet
3. Val av mötesordförande
4. Val av mötessekreterare
5. Val av två personer att justera protokollet
6. Styrelsens verksamhetsberättelse för förra året
7. Ekonomisk berättelse för förra året
8. Revisorernas berättelse för förra året
9. Ansvarsfrihet för förra årets styrelse
10. Val av ordförande för en tid av ett år
11. Val av ledamöter för en tid av ett år
12. Val av revisorer
13. Val av valberedning
14. Medlemsavgift
15. Inkomna motioner
16. Årets verksamhetsplan
17. Årets budget
18. Övriga frågor
19. Mötets avslutning

§ 10 Extra årsmöte
Om styrelsen, revisorerna eller hälften av föreningens medlemmar kräver detta kallar
styrelsen till extra årsmöte. På ett extra årsmöte kan bara de ärenden som nämnts i
kallelsen behandlas.

§ 11 Firmateckning
Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var för sig.

§ 12 Rösträtt
Endast fullt betalande närvarande medlem äger rösträtt på årsmöte. På styrelsemöten
äger endast närvarande ur styrelsen rösträtt.

§ 13 Röstetal
Alla frågor som behandlas på årsmöte, extra årsmöte eller styrelsemöte avgörs med
enkel röstövervikt om inget anat står i stadgarna. Nedlagda röster räknas ej. Varje person med rösträtt har en röst. Vid lika röstetal har föreningens ordförande utslagsröst.

§ 14 Stadgeändring
Dessa stadgar kan bara ändras på årsmöten. För att vara giltig måste ändringen antas
med 2/3 av antalet röster. Då stadgeändringen ska ske måste förslaget delges
medlemmarna i kallelsen till mötet. I annat fall måste ändringen antas enhälligt.
Ändringar av föreningens stadgar om syfte (§2), stadgeändringar (§14) och upplösning
(§15) kräver likalydande beslut på två på varandra följande årsmöten.

§ 15 Upplösning
Förslag om föreningens upplösning får framläggas endast på ordinarie årsmöte. Att upplösning ska behandlas måste framgå av kallelsen. Föreningen kan inte upplösas så länge minst 5 stycken medlemmar vägrar godkänna upplösningen. Vid upplösningen ska
föreningens skulder betalas. Därefter ska föreningens tillgångar gå till verksamhet i
enlighet med föreningens syfte. Hur detta ska ske beslutas på föreningens sista årsmöte.